BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Saturday, August 20, 2011

~Mesir dalam kenangan~:) (siri satu)


~Salam ingatan salam kerinduan:)...Genre kali ini saya ingin menceritakan tentang negara Mesir yang pernah saya lawati...agak begitu mengujakan juga...sudah lama blog ini diketepikan diatas kesibukan masa dan kesuntukkan ruang tatkala memenuhi permintaan sebagai seorang student dan pemegang amanah dari Puan RUSSENAH binti SHAARI...ibu yang sangat di cintai:)...heeeee:)...
Mari kita mulakan penceritaan pertama,Mesir adalah sebuah negara yang penduduknya agak padat dan sibuk dengan hiruk pikuk kotanya lebih-lebih lagi ibu negaranya Kaherah...tidak lengkaplah jika tidak bunyi hon yang kedengaran setiap saat ia adalah sebagai mercu tanda negara MESIR...arghhh agak begitu merunsingkan namun ia sebuah negara yang menarik untuk dilawati dan ia satu pengalaman baru yang tiada di tanah air, mana taknya di malaysia penggunaan hon amat jarang sekali betul kan???:)
Mesir sebuah negara yang agak luas, terdiri dari banyak "mantiqah" atau lebih dikenali dengan kawasan namun saya ingin menyebutkan kawasan yang saya lawati seperti Nuweiba, Kaherah, Alexandaria, Mansurah, Dahap, Sinai dan Fayoum.
Perjalanan saya bermula dengan sesampainya di Nuweiba dengan menaiki kapal laut yang meganbil masa setengah hari walaupun perjalanan ke Mesir jika menggunakan jalan udara hanya mengambil masa hanya 2jam...namun perjalanannya sangat begitu berharga dan bermakna, dapat menhirup bayu laut malam merupakan pengalaman pertama bagi saya:).

~Inilah kapalnya:)~

Perjalanan awalnya bermula ke sebuah Kubu Salehuddin AL-AYUBI yang berada di sebuah pulau, sangat cantik tempatnya:)...Betul kan??? lambang kegagahan Islam.Selesai melawati Kubu, perjalanan diteruskan ke Gunung Sinai, tempat nabi musa menerima wahyu yang mana telah disebutkan dalam surah AT TIN ayat 2 yang di ceritakan didalam Al-Quran Karim... Terlalu teruja semasa mengunjungi tempat itu...ada terlakar dibatu yang menggambarkan seekor anak kambing di sebuah gunung berhampiran Gunung Sinai.


~Menggambarkan seekor anak kambing~

Melawati tempat terpancarnya mata air atau lebih dikenali dengan Wadi Arbaien.Pada malam harinya pula kami menjejaki Gunung Sinai yang perlu didaki selama setengah hari perjalanan...bermula dari 12 malam dan tiba di Gunung sebelum matahari terbit...Sungguh indah ciptaan Allah:).~selesai genre untuk kali ini~Bersambung pada siri dua...Perjalanan di DAHAP:)~
0 comments: